Ще се посрещат почитатели и в басейн на открито

Точно 33 години след изграждането си варненският “Делфинариум” е на път да започне нов етап от развитието си. Два нови басейна ще бъдат изградени в рамките на терена, собственост Делфинариума в Морската градина, за който още преди няколко години е издаден ПУП, се разбра от управителя Васил Василев.

DSC_3540

Идейният проект включва нов открит басейн с трибуни край него, в който през лятото представления ще изнасят делфините и тюлените – обитатели на уникалната варненска атракция. Друг водоем пък ще осигурява нормален живот на делфините, които сега обитават басейна в сградата, подходящ единствено за атракции. Новият закрит басейн ще осигури и възможност за отделяне на бъдещите бебета и майките им, както и на болни животни при нужда. В открития басейн за представления ще има и специална зона за лесно и безопасно общуване с делфините – тя ще е с по-малка дълбочина, съобразена с малките посетители на Делфинариума. Съоръжението ще улесни и заниманията с деца с различни двигателни проблеми, които и сега, макар и рядко, се провеждат с лечебна цел в Делфинариума. (Сред най-благодарните пациенти на делфините е актьорът Христо Мутафчиев. Общуването с тях значително подобрило състоянието му, когато той е обездвижен след тежък инсулт).

DSC_1006

Застроената площ на разширението ще е малко над 500 кв. метра (при парцел от близо 3 дка), затова някои от новите придобивки на Делфинариума ще са под земята. Тук ще са лабораторията и манипулационната, както и музеят на делфините със зала за прожекция на образователни филми за всички интересни обитатели на световния океан.

Освен нови дейности и комфорт бъдещите басейни трябва да решат и друг жизненоважен проблем на Делфинариума – ремонтът на старата сграда. Модерна като архитектура дори и днес, тя, за съжаление е вече тясна за нарастналата през годините популация от Tursiops truncatus (бутилконоси делфини) във Варна.

Макар в световен мащаб ражданията на делфини в изкуствена среда да са рядкост, във Варненския делфинариум те са нормална практика. Или поне са били преди екипът от учени и треньори да ограничи контактите на бозайниците в размножителния период, за да не стават бъдещите бебета жертва на неподходящите условия за раждане. В момента в дълбокия 6 метра (и с размери 12 на 15 метра) басейн се отглеждат 5 делфина – 2 мъжки и 3 женски – Кимбо, Доли, Попи, Йоана и Бимбо, като последните два са родени във Варна Делфинариум.

Освен недостигът на място делфините страдат и от пораженията, които времето и морската вода нанасят на техния дом, който няма как да бъде ремонтиран, докато те са в него. Опитът басейнът им да бъде обновен, докато делфините са преместени в басейна на Спорт палас преди години завършва фатално за единия от бозайниците. Шумът от всякаква строителна техника също е непоносим за делфините, чийто слух е стотици пъти по-чувствителен от човешкия.

Затова преместване на представленията навън в новия басейн през лятото, ще позволи на собствениците да направят основен ремонт на сградата и вътрешния басейн, чиято облицовка в момента делфините ронят и носят парчета от нея на треньорите си, за да получат риба за награда.

Междувременно, още след приватизацията на Делфинариума, новите собственици започват изпълнението на спешна инвестиционна програма за подобряване на условията в това уникално съоръжение, която възлиза на над 2,5 млн. лева. Специалните екологични грижи за морските акробати в делфинариума са задължителни. Басейнът се пълни с морска вода, която се изпомпва от 150 метра навътре в морето от 3 метра дълбочина и се доставя в басейна чрез сложна система от утаители, пречистващи съоръжения и тръбопроводи. В басейна водата циркулира непрекъснато през система от филтри. Дезинфекцията, избистрянето и поддържането на задължителните водни характеристики е автоматизирано.

През последните години са подменени всички жизненоважни инсталации за доставка, обработка и пречистване на водата в това число и тръбата, по която водата постъпва от морето. Сградата е напълно климатизирана в съответствие с биологичните изисквания за поддържане оптимален режим на живот на делфините през всички сезони. Преди последния сезон е ремонтирана външната фасада, подменени са всички стъкла и околните настилки.

С това обаче са се изчерпали всички възможни подобрения в Делфинариума. Очаква се строителните работи по новите басейни да започнат най-късно следващата есен и да са приключили до лятото на 2019-а година, когато ще започне ремонтът на основната сграда. Предвижда се инвестицията, която собствениците ще направят в разширението и реконструкцията, да възлиза на 2 млн. лева.

“Разчитаме, когато направим условията идеални, да започне ново увеличаване на популацията. Амбицията ни е през лятото да имаме постоянно 2 делфина в открития басейн, с които децата да играят и да се провеждат лечебни сеанси с добри медицински консултанти”, сподели Василев.