Докато не бъде изчерпан ресурсът по Програмата за саниране, най-вероятно няма да sanirane-na-blokove-ot-evrofondoveпредложим нови средства. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, след като взе участие в Седмия дискусионен форум „Строителството през 2018 г. – перспективи и предизвикателства“.

„Разписахме и внесохме в НС нови правила за Националната програма за енергийна ефективност. Очакваме дебати по програмата. 2018 г. и 2019 г. трудно ще приключим със сградите, които понастоящем са одобрени с подписани договори от Българска банка за развитие. През 2018 г. ще реализираме още сгради с ресурса, който имаме гарантиран. Негативът по програмата, който се насади по политически и други причини, не ни дава оптимизъм да ви кажа точно каква ще е сумата през бюджета през 2018 г.“, коментира Нанков.
По думите му догодина ще изпълняват поне още 700 сгради. „Няма да успеем да ги изпълним с настоящия ресурс. Имаме да разходваме над 1,5 млрд. лв. Това е ресурсът за 2018 г. от този, който имаме понастоящем. Докато не бъде изчерпан ресурсът, най-вероятно няма да предложим нови средства. 606 в момента са сградите в процес на реализация. Програмата я влачим вече трета година на етап изпълнение. Въвели сме в експлоатация 709 сгради. Ново финансиране евентуално ще има през 2019 г.