О

 

 

 

 

Резултат с изображение за спад на имотите

Около 6% спад в броя на сделките с имоти в Бургас и около 10% по-малко издадени разрешителни за ново строителство отчетоха над 50 представители на агенции за недвижими имоти.Анализите показват, че само София и Варна отбелязват ръст в сделките през последните 6 месеца.

Цените на жилищните имоти в Бургас са се увеличили с 25-30% , а ваканционните имоти, към които интерес имат предимно купувачи от България, поддържат досегашните си цени. Като платежоспособни клиенти на пазара са българите, които живеят в чужбина – те инвестират едновременно и в градски, и във ваканционни имоти.
В град Бургас централната част е напълно застроена, затова общината засилено работи към разширяване на града. Оформят се нови територии за разширение, като в квартал „Меден Рудник“ вече има възможност за средно застрояване /до 15 м височина/ и се изграждат 10 многофамилни сгради.

През последните месеци има признаци на забавяне на пазара на недвижими имоти, но това се случва не по отношение на броя сделки. По-скоро се забавя растежа на цените.
„2017 все още не е свършила, но ако трябва да я сравняваме с предходни години, не бих казал, че по отношение на имотния пазар се отличава по нищо от цялостната икономическа картина в България, а и в Европа и света“, коментира експерт.“Знаете, че икономиката се развива циклично – имаме цикли на спадове и такива на подем. В момента се намираме в един такъв етап на икономическия цикъл“, допълни той.
Имотният пазар наистина се съживи през последните няколко години и това доведе до покачване на цените на имотите
Предпоставките са няколко, но основните са на първо място цените на имотите през 2014 достигнаха нива с около 40-50% по-ниски в сравнение с 2008г. Това ги направи достъпни за много повече хора и желани като покупка. На второ място – банките занижиха чувствително лихвите по депозитите. Не на последно място спадът на лихвите по кредитите осигури и по-достъпен финансов ресурс за покупка на имоти.