Новини

Откриха IT лаборатория в Техническия университет в гр.Варна

 

Снимка на Иван Портних.

Днес в Технически университет, кметът на гр.Варна заедно с проф. Росен Василев – ректор на висшето учебно заведение, и Явор Петров, председател на Съвета на директорите на „Айкарт Сървисиз” АД, откриха IT лаборатория. Техническия университет се сдоби с новата лаборатория, която е дарение от компанията. Така студентите ще имат възможността да се развиват и да опознаят бизнеса.

Снимка на Иван Портних.

 

Според г-н Портних е важно да бъде постигнат синхрон между търсенето и предлагането на кадри на пазара на труда. В тази връзка той обяви, че е инициирал поредица от срещи между представители на университетите, на IT и аутсорсинг компании, обединени от общата цел – превръщането на морската столица в привлекателно място за реализация на младите хора.

Снимка на Иван Портних.

 

Спад и забавяне в търсенето на имоти

 

 

О

 

 

 

 

Резултат с изображение за спад на имотите

Около 6% спад в броя на сделките с имоти в Бургас и около 10% по-малко издадени разрешителни за ново строителство отчетоха над 50 представители на агенции за недвижими имоти.Анализите показват, че само София и Варна отбелязват ръст в сделките през последните 6 месеца.

Цените на жилищните имоти в Бургас са се увеличили с 25-30% , а ваканционните имоти, към които интерес имат предимно купувачи от България, поддържат досегашните си цени. Като платежоспособни клиенти на пазара са българите, които живеят в чужбина – те инвестират едновременно и в градски, и във ваканционни имоти.
В град Бургас централната част е напълно застроена, затова общината засилено работи към разширяване на града. Оформят се нови територии за разширение, като в квартал „Меден Рудник“ вече има възможност за средно застрояване /до 15 м височина/ и се изграждат 10 многофамилни сгради.

През последните месеци има признаци на забавяне на пазара на недвижими имоти, но това се случва не по отношение на броя сделки. По-скоро се забавя растежа на цените.
„2017 все още не е свършила, но ако трябва да я сравняваме с предходни години, не бих казал, че по отношение на имотния пазар се отличава по нищо от цялостната икономическа картина в България, а и в Европа и света“, коментира експерт.“Знаете, че икономиката се развива циклично – имаме цикли на спадове и такива на подем. В момента се намираме в един такъв етап на икономическия цикъл“, допълни той.
Имотният пазар наистина се съживи през последните няколко години и това доведе до покачване на цените на имотите
Предпоставките са няколко, но основните са на първо място цените на имотите през 2014 достигнаха нива с около 40-50% по-ниски в сравнение с 2008г. Това ги направи достъпни за много повече хора и желани като покупка. На второ място – банките занижиха чувствително лихвите по депозитите. Не на последно място спадът на лихвите по кредитите осигури и по-достъпен финансов ресурс за покупка на имоти.

Професионален Домоуправител с ОНЛАЙН КАСИЕР за Варна, Шумен, Добрич, Бургас, София, Видин

Компания „Кантора Домоуправител БГ“ ООД има възможността да Ви представи единствената и уникална услуга за България – ОНЛАЙН КАСИЕР !!! Софтуерът, който се създава за нашата компания е съобразен с дългогодишният ни опит в управлението на сгради. Нашите клиенти ще имат привилегята да се използват от функциите на ОНЛАЙН КАСИЕРА:

  • проверка на месечни разпределения и задължения за индивидуален обект(апартамент, – офис, магазин)
  • заплащане на месечни такси на касите на Easypay, онлайн плащане чрез Epay посредством индивидуален код предоставен от нас
  • прозрачност на месечните отчети, които всеки един може да проверява чрез своят индивидуален код
  • всеки клиент ще има възможността своевременно да  съобщи за нередности чрез кодът си

Ние ценим Вашето време и се грижим за спокойствието Ви всеки ден!!!

Честит имен ден на всички златни имена !

На днешната дата, 18 октомври, Православната църква чества днес Света великомъченица Злата Мъгленска и Свети Лука. На днешния ден, през 1795 г. е обесена Злата Мъгленска, след зверски изтезания от османците, заради отказа ѝ да приеме мохамеданството.  По-късно тя е канонизирана за светица.

Днес празнуват: Златка, Златина, Златко, Златан, Златомир, Лука, Лукан.

Свързано изображение

Света Злата Мъгленска е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през 18-и век по време на османското робство в България. Ражда се в бедно семейство в село Слатина (в превод на гръцки език Хриси), Мъгленско. Злата има още три сестри. Още от малка се проличава нейната рядка красота, смиреност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима вяра в Господ. Рядката хубост на девойката ѝ донася големи изпитания и става повод да понесе изпитания на велика мъченица.

Изложба на шоколадови фигури в Мол Варна от 26.10.2017г. до 31.10.2017г.

Резултат с изображение за шоколад

Изложба от известният български Шеф Ради Стамболов и работилницата, в която ще се изработят шоколадови скулптури.

188x142Изложбата ще може да посетите от 26 до 31 октомври в Мол Варна.
На 28 и 29 октомври ви очакваме и на Демонстрация с шоколад от 11:00 до 13:00ч.
Повечето музеи на шоколада представят историята му и процеса на неговото създаване. С този проект ние целим да привлечем вниманието на гражданите и да включим младите в създаването на интерактивен музей на шоколада, единствен по рода си в Европа. Място, където стените са от шоколад и се ядат, където има склуптури на известни личности от шоколад, където човек може да взаимодейства и играе с всяка част на музея. Ще се създадът първите 8 фигури, които да запълнят това ново място. След откриването на фигурите с такса за гражданите, събраните средства ще се използват за първите стъпки по създаването на Музей на шоколада във Варна.

Резултат с изображение за шоколад
Проектът се реализира с подкрепата на Варна-Европейска младежка столица.

Преобразяват Делфинариума във Варна

Ще се посрещат почитатели и в басейн на открито

Точно 33 години след изграждането си варненският “Делфинариум” е на път да започне нов етап от развитието си. Два нови басейна ще бъдат изградени в рамките на терена, собственост Делфинариума в Морската градина, за който още преди няколко години е издаден ПУП, се разбра от управителя Васил Василев.

DSC_3540

Идейният проект включва нов открит басейн с трибуни край него, в който през лятото представления ще изнасят делфините и тюлените – обитатели на уникалната варненска атракция. Друг водоем пък ще осигурява нормален живот на делфините, които сега обитават басейна в сградата, подходящ единствено за атракции. Новият закрит басейн ще осигури и възможност за отделяне на бъдещите бебета и майките им, както и на болни животни при нужда. В открития басейн за представления ще има и специална зона за лесно и безопасно общуване с делфините – тя ще е с по-малка дълбочина, съобразена с малките посетители на Делфинариума. Съоръжението ще улесни и заниманията с деца с различни двигателни проблеми, които и сега, макар и рядко, се провеждат с лечебна цел в Делфинариума. (Сред най-благодарните пациенти на делфините е актьорът Христо Мутафчиев. Общуването с тях значително подобрило състоянието му, когато той е обездвижен след тежък инсулт).

DSC_1006

Застроената площ на разширението ще е малко над 500 кв. метра (при парцел от близо 3 дка), затова някои от новите придобивки на Делфинариума ще са под земята. Тук ще са лабораторията и манипулационната, както и музеят на делфините със зала за прожекция на образователни филми за всички интересни обитатели на световния океан.

Освен нови дейности и комфорт бъдещите басейни трябва да решат и друг жизненоважен проблем на Делфинариума – ремонтът на старата сграда. Модерна като архитектура дори и днес, тя, за съжаление е вече тясна за нарастналата през годините популация от Tursiops truncatus (бутилконоси делфини) във Варна.

Макар в световен мащаб ражданията на делфини в изкуствена среда да са рядкост, във Варненския делфинариум те са нормална практика. Или поне са били преди екипът от учени и треньори да ограничи контактите на бозайниците в размножителния период, за да не стават бъдещите бебета жертва на неподходящите условия за раждане. В момента в дълбокия 6 метра (и с размери 12 на 15 метра) басейн се отглеждат 5 делфина – 2 мъжки и 3 женски – Кимбо, Доли, Попи, Йоана и Бимбо, като последните два са родени във Варна Делфинариум.

Освен недостигът на място делфините страдат и от пораженията, които времето и морската вода нанасят на техния дом, който няма как да бъде ремонтиран, докато те са в него. Опитът басейнът им да бъде обновен, докато делфините са преместени в басейна на Спорт палас преди години завършва фатално за единия от бозайниците. Шумът от всякаква строителна техника също е непоносим за делфините, чийто слух е стотици пъти по-чувствителен от човешкия.

Затова преместване на представленията навън в новия басейн през лятото, ще позволи на собствениците да направят основен ремонт на сградата и вътрешния басейн, чиято облицовка в момента делфините ронят и носят парчета от нея на треньорите си, за да получат риба за награда.

Междувременно, още след приватизацията на Делфинариума, новите собственици започват изпълнението на спешна инвестиционна програма за подобряване на условията в това уникално съоръжение, която възлиза на над 2,5 млн. лева. Специалните екологични грижи за морските акробати в делфинариума са задължителни. Басейнът се пълни с морска вода, която се изпомпва от 150 метра навътре в морето от 3 метра дълбочина и се доставя в басейна чрез сложна система от утаители, пречистващи съоръжения и тръбопроводи. В басейна водата циркулира непрекъснато през система от филтри. Дезинфекцията, избистрянето и поддържането на задължителните водни характеристики е автоматизирано.

През последните години са подменени всички жизненоважни инсталации за доставка, обработка и пречистване на водата в това число и тръбата, по която водата постъпва от морето. Сградата е напълно климатизирана в съответствие с биологичните изисквания за поддържане оптимален режим на живот на делфините през всички сезони. Преди последния сезон е ремонтирана външната фасада, подменени са всички стъкла и околните настилки.

С това обаче са се изчерпали всички възможни подобрения в Делфинариума. Очаква се строителните работи по новите басейни да започнат най-късно следващата есен и да са приключили до лятото на 2019-а година, когато ще започне ремонтът на основната сграда. Предвижда се инвестицията, която собствениците ще направят в разширението и реконструкцията, да възлиза на 2 млн. лева.

“Разчитаме, когато направим условията идеални, да започне ново увеличаване на популацията. Амбицията ни е през лятото да имаме постоянно 2 делфина в открития басейн, с които децата да играят и да се провеждат лечебни сеанси с добри медицински консултанти”, сподели Василев.

Масови проверки дали високите сгради над 10 етажа отговарят на специални изисквания за пожарна безопасност

 

Високите сгради трябва да отговарят на специални изисквания

 СЪГЛАСНО НАРЕДБАТА ЗА ПРОТИВОПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ ВЪВ ВИСОКИ СГРАДИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА  

Санкциите за неподдържаност и неизправност на пожарен кран, оставени леснозапалими материали по етажните площадки и липсващи маркучи, започват от 200 до 2000 лв. за първо нарушение, в последствие се стига до глоби в размер от 5000 лв.

Резултат с изображение за пожарна безопасност на блокtimthumb

Строително-технически норми при проектиране и изграждане

Според данните в неотдавнашно изследване на Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” половината от пожарите в града възникват в жилищния сектор и то най-вече във високи сгради. Опасността при сградите с височина над тридесет метра се обуславя от бързото разрастване на огъня заради т.нар. коминен ефект, задимяването на пътищата за евакуация и затрудненията при предвижването на много хора до излизането им на безопасно място. Изискванията към проектирането и строителството на високи сгради, с оглед осигуряване на противопожарната им безопасност, са регламентирани в Наредба 2 “Противопожарни строително-технически норми”. В нормативния документ на високите сгради е отделено специално място. Там е посочено, че те трябва да се проектират с I-ва степен на пожароустойчивост, при спазване на съответните норми за изграждане на стълбищата, асансьорните уредби, системите за пожароизвестяване и пожарогасене и т.н.

Класификация на сградите
Според Наредба 2 високи са сградите с десет и повече етажа, или с височина над 30 m. Високите производствени, жилищни или обществени сгради се класифицират в три групи. В първа група са включени сградите с до 16 етажа, или с височина от 30 до 50 m включително. Втората група обединява сгради от 17 до 25 етажа, или с височина над 50 до 75 m. Сградите с височина над 75 m са класифицирани в група III. При определяне на етажността на сградите се вземат предвид и всички надземни етажи, както и таванският етаж. Приземният етаж се взема предвид, когато междуетажната конструкция, отделяща го от първия етаж, е най-малко на 2 m над планировъчното ниво на терена. При определяне на височината на сградите се отчита разстоянието от средното планировъчно ниво на прилежащия на ограждащите стени терен до най-високата точка на покрива. Игнорират се машинните помещения за асансьори, куполи и други подобни необитавани помещения, ако площта им не надвишава 25% от застроената площ на сградата.

Проектиране на високи сгради
В съответствие с противопожарните строително-технически норми, високите сгради на хотели и общежития се проектират от първа група (с височина до 50 m). Също така не е разрешено проектирането на болници, поликлиники, санаториуми, родилни, старчески домове и други здравни обекти като високи сгради.

Изисквания към гаражите във високи сгради
В подземните етажи на високите сгради се допуска предвиждане на гаражи, но при положение, че бъде спазено условието те да са изолирани от високото тяло на сградата. Изолацията им се осъществява с негорими стени и покритие. Гаражите следва да разполагат и с изходи, водещи директно навън. Допуска се връзка на гаража с приземния етаж на сградата посредством самостоятелно стълбище, през пожарозащитно преддверие с осигурено повишено налягане. Не се допуска връзка на гаража със стълбищата и асансьорите на високото тяло. Носещите стени и колони в рамките на гаража се проектират с граница на пожароустойчивост най-малко 4 h, а покритието и подът – най-малко 2 h. За отдимяване на гаража се предвиждат димооттводни люкове – с ръчно или автоматично отваряне и площ не по-малка от 0,2 % от площта на пода, или с механична вентилация, осигуряваща най-малко трикратен въздухообмен на час.
Евакуацията на автомобилите се осъществява съгласно изискванията на чл. 204. Той гласи, че трябва да се предвидят рампи, както следва: до 100 автомобила – най-малко една еднолентова рампа; от 101 да 400 автомобила – най-малко една двулентова рампа; над 401 автомобила – най-малко две еднолентови рампи, разположени разсредоточено.

Изисквания към трансформаторите в сградите
С цел осигуряване на устойчива пожаробезопасност е забранено вграждането на трансформатори във високите жилищни сгради. Допускат се само сухи с негорим пълнеж трансформатори или трансформатори с горим пълнеж, с обща вместимост не повече от 1000 kg масло. При това, ако стените и покритията на помещенията са негорими, с граница на пожароустойчивост най-малко 2 часа и 30 минути и помещенията имат непосредствен изход навън. Под трансформатора се предвижда бетониран маслоприемник.
Също така е недопустимо и изграждането на помещения на котелни за високо налягане и на складове за гориво в подземните етажи. Необходимо е, за да бъде подсигурена безопасността на ползвателите, всеки етаж (включително и тези под планировъчното ниво на терена) на промишлени и обществени сгради да се проектира с най-малко два евакуационни изхода. Допуска се и едно евакуационно стълбище за жилищни сгради и общежития от I група, с площ до 500 m2, за тези от II и III група – с площ до 400 m2. При коридорите с дължина 60 и повече метра е в сила изискването да се разделят с прегради със самозатварящи се димоуплътнени врати на разстояние не повече от 30 m една от друга. Възможно е вратите да са остъклени с обикновено или армирано стъкло с дебелина не по-малко от 5 mm.

Резултат с изображение за пожарна безопасност

Противопожарни изисквания към стълбищата
Стълбищата във високи сгради, отговарящи на нормативните изисквания в наредбата, са:
– незадимими;
– имат най-малко една външна стена с директно осветление;
n изолирани са от подземния етаж посредством три последователни самозатварящи се димоуплътнени врати с две пожарозащитни преддверия, едно от които може да бъде в самото стълбище.
Влизането в подземния етаж на производствени сгради от всички групи, на обществени и жилищни сгради от II и III група, както и на високи сгради от всички групи с вътрешни стълбища трябва да става извън централното стълбище. Също така стълбищата трябва да бъдат изолирани от етажите, посредством плътни негорими стени и димоуплътнени самозатварящи се врати, както и от асансьорните шахти – чрез две последователни димоуплътнени самозатварящи се врати. Препоръчително е стълбищата да са с изход към покрива, който да е пригоден за пребиваване на хора и извършване на спасителни работи – за сгради от II и III група. Изходът на стълбите трябва да води непосредствено навън или през самостоятелен проход. Допуска се изход във вестибюл през пожарозащитно преддверие с осигурено повишено налягане.
Позволени са и вътрешни стълбища без външни стени и директно осветление, ако са изолирани от етажа посредством пожарозащитно преддверие. Необходимо условие е и сградата да е осигурена с автоматична пожароизвестителна инсталация, свързана със системите за създаване на повишено налягане и за обездимяване, както и с евакуационното осветление. При сгради от I група се допуска остъкляване със стъклени блокове или с армирано стъкло на стълбището към коридори, вестибюли и преддверия.

Начини за осигуряване на незадименост на стълбищата
Незадимимостта на стълбищата на високите сгради се осигурява още на проектно ниво по няколко начина. Например, чрез открита въздушна зона (лоджия, тераса или галерия) по фасадата на сградата, която свързва стълбището с всеки етаж на сградата (задължително условие за сгради от III група). Друг начин включва създаване на повишено налягане в пожарозащитното преддверие пред стълбището на всеки етаж, в стълбището и в асансьорните шахти на сгради с вътрешно стълбище. Третата възможност се основава на създаването на повишено налягане в стълбището и в асансьорните шахти – за сгради от I и от II група. По отношение на стълбищните рамена във високите обществени сгради има изискване, според което те се проектират с широчина най-малко 1,35 m. Разстоянието от изхода на най-отдалеченото помещение до входа на най-близкото незадимимо стълбище трябва да бъде не повече от 25 m. За жилищните сгради, общежитията и хотелите това разстояние се определя от входните врати на жилищата и самостоятелните стаи.

Нормативни изисквания към облицовъчните материали
Във високи сгради не е разрешено използването на облицовки от горими и трудногорими материали на стени и тавани по пътищата за евакуация, както и в помещения за масово събиране на хора. Също така не се допуска проектиране на преградни стени и фасади от горими и трудногорими материали.  По отношение на стълбищата не е разрешено предвиждането на подобни материали и за подови покрития. Не се допускат и отвори на сметопроводите и помещенията за тях към незадимими стълбища.
Спрямо вертикалните канали за електрозахранването и санитарно-техническите инсталации има специални изисквания. Например, когато те пресичат междуетажните конструкции на сградата следва да се проектират уплътнени с негорими материали на всеки етаж и с граница на пожароустойчивост най-малко 1h. Съответно, ревизионните им отвори трябва да са защитени с негорими димоуплътнени врати и капаци. Допълнително изискване е вентилационните канали на кухните и санитарните възли да се проектират негорими и непозволяващи проникването на дим към помещението.

Резултат с изображение за пожарна безопасност

Асансьорни шахти и машинни помещения
Асансьорите във високите сгради се проектират от плътни негорими стени и покрития, с граница на пожароустойчивост най-малко 2 h, съгласно нормативния документ. Ако асансьорните шахти достигат подземния етаж е необходимо да се проектират изолирани с три последователни димоуплътнени самозатварящи се врати, като едната от тях може да бъде вратата на асансьора.
Пред вратите на асансьорните шахти в складови помещения се предвижда пожарозащитно преддверие с осигурено повишено налягане и с димоуплътнени самозатварящи се негорими врати, с граница на пожароустойчивост най-малко 45 мин.
По отношение на високите сгради (с изключение на жилищните сгради от I група с външно директно осветено стълбище) е задължително да се предвидят асансьори, осигурени със специален пусков ключ, който позволява задействането им само от лицата, извършващи аварийно-спасителни работи по време на пожар в сградата.

Автоматични пожароизвестителни системи
Важно изискване към високите сгради е предвиждането на автоматична пожароизвестителна система и бутонни известители. Това изискване се отнася с особена сила за обществените сгради и общежитията от всички групи, както и за жилищните сгради с вътрешно стълбище от всички групи, и за жилищните сгради с директно осветено стълбище от III група. Непосредствено до входа на жилищните сгради и на всеки техен етаж (за обществени сгради) се предвиждат алармиращи устройства, свързани с пожароизвестителната инсталация.
Системата за оповестяване на хората, пребиваващи в сградата, е задължителна при проектирането на всички помещения на високите производствени и обществени сгради.

Автоматична пожарогасителна инсталация
следва да се заложи в проекта на всички помещения (с изключение на санитарни възли, вентилационни камери, бойлерни, хладилни камери и други мокри помещения) на високи производствени сгради от всички групи. Пожарогасителната инсталация е задължителна и за обществени сгради и общежития от II и III група, както и за гаражи в обема на високите сгради с над 50 автомобила в едно помещение (съгласно чл. 478). Най-малко от едната страна на високите сгради се предвижда достъп за пожарни автомеханични стълби, от площадка с размери 12,5/15,5 m, отстояща на 10 m от сградата и път до нея, с широчина най-малко 3,5 m. Ниската част на сградите към страната на площадката следва да не излиза пред високото тяло повече от 5 m655-402-zhena-zagina-pri-pozhar-v-blok-v-blagoevgrad

Защо да избирам фирма за домоуправител на Етажната собственост ?

     При избор на професионален домоуправител всеки си задава следния въпрос, а именно какъв е добрият домоуправител и защо това да бъде фирма?
h222
   – Той е представител на фирма, която е заслужила доверието и уважението на хората. Добрият домоуправител разчита на екип от професионалисти,които са готови да посветят свободното си време на общите проблеми. Отлично знаят кои са собствениците в Етажната собственост, знаят какво е състоянието на общите части, знаят кои са наематели в сградата, знаят как да разпределят различните такси и задължения между обитателите, знаят какви са изискванията за сигурност и безопасност в сградата,както и към кого да се обърнат, ако възникне проблем, свързан с техническа или друга поддръжка. Фирма, специализирана в управлението и поддръжка на сгради е правилният избор, защото умее да балансира между различните интереси в Етажната собственост, умее да представлява и защитава живущите, да разговаря с всеки един по отделно и да прави животът заедно по-подреден и по-малко конфликтен.

Услугата професионален домоуправител Бургас на промоционални цени! 0700 200 79

Фирма „Кантора Домоуправител БГ“ ООД има възможността да ви предложи на своите нови клиенти промоционалните си цени за град Бургас. За повече информация моля, свържете се с нас чрез платформата Поискай оферта или на телефон 0700 200 79.

Услугата професионален домоуправител за Добрич на промоционални цени! 0700 200 79

Фирма „Кантора Домоуправител БГ“ ООД има възможността да ви предложи на своите нови клиенти промоционалните си цени за град Добрич. За повече информация моля, свържете се с нас чрез платформата Поискай оферта или на телефон 0700 200 79.